7 tips – Så pratar du med ditt barn om grooming

En flicka med hörlurar använder en laptop.

Hur talar man med barn om sexuella övergrepp på nätet, utan att skrämmas eller skamma? Rädda Barnens expert ger sina sju bästa tips. Grunden är att bygga en tillitsfull relation.

När en vuxen tar kontakt med ett barn i sexuellt syfte på nätet kallas det för grooming. Det är varje förälders mardröm att barnet ska bli utsatt, men det finns mycket du kan göra som förälder för att stärka barnet och förebygga att det råkar illa ut. Rädda Barnens psykolog Hanna Thermaenius tipsar om hur du kan gå till väga.

1. Bygg en tillitsfull relation

I grunden handlar det om att bygga en tillitsfull relation till sitt barn. Det kan du göra genom att visa att du gärna pratar om svåra saker på samma sätt som du gärna pratar om det som är positivt. Försök att vara närvarande i barnets liv så mycket du bara kan – inte minst på nätet.

Stöd vårt arbete för att hjälpa barn

Bli månadsgivare

 2. Var nyfiken på vad barnet gör – även på nätet

Upptäck nätet tillsammans när barnen är små genom att titta på appar och spel tillsammans. Större barn utforskar webben på egen hand, men fortsätt att visa intresse för vad de gör. Fråga ”Vad har du gjort på nätet idag?”, precis som du frågar hur de haft det på träningen eller i skolan. Tonåringar kan vara avvisande men fortsätt visa att du bryr dig om vad de gör på nätet.

3. Informera lagom

Förklara att finns personer på nätet som vill barn illa men som luras och låtsas vara snälla och berätta att det kan vara svårt att avgöra vem som dum eller snäll. Anpassa dig till hur gammalt barnet är när du pratar om riskerna på nätet, precis som du gör när ni pratar om hur man ska förhålla sig till trafiken eller hur man gör i svåra situationer med kompisar.

4. Undvik att skrämmas

Ett bra sätt att börja prata om grooming är att passa på när media rapporterar om ämnet och referera till det. Eller ta konkreta exempel: ”Min kollegas dotter har fått bilder skickade till sig som hon inte har bett om. Har du varit med om det? Har dina kompisar berättat något likande? Känner du till det?”. Gå från det generella till det mer specifika, det gör att barn känner sig mindre utpekade.

Vägledning - #nätsmart

Läs nya #nätsmart för att få tips och råd för hur du kan prata med barn om sexuella övergrepp på nätet.

Ladda ned

5. Behåll lugnet

Den kan vara klokt att ta upp ämnet när du själv är lugn, så att det inte blir så stort. Om du precis har hört något som gör dig upprörd är det kanske bättre att vänta. Det är också bra att ha gott om tid när ni pratar och se tillfället som ett av många.

Ibland berättar barn saker som deras kompisar råkat ut för som kan vara skrämmande att få reda på. Även då är det viktigt att inte visa för stor oro, men var tydlig med att du gärna pratar vidare om det som hänt. 

6. Det är normalt att vara nyfiken

Barn är nyfikna och det är viktigt att inte skuldbelägga det. På nätet dyker det hela tiden upp förfrågningar om kontakt och möjligheter att klicka vidare, vilket väcker nyfikenhet. Det är viktigt att barn förstår att det inte är fel eller något fult att vara nyfiken, men samtidigt måste de lära sig vilka risker som kan finnas. En bra regel är att aldrig lämna ut personuppgifter eller skicka bilder till någon man inte känner.

7. Lär barnet att det är okej att säga nej!

Oavsett ålder är det viktigt att lära barn att det alltid är okej att säga nej om något inte känns bra, och att det är okej att ångra sig – även på nätet. Berätta också för ditt barn att det alltid är okej att berätta för en vuxen. Redan tidigt kan du lära ditt barn att man får berätta om ”dåliga hemligheter”, även när någon sagt att man inte får.

Om du misstänker att barnet blivit utsatt

  • Prata med barnet och berätta att du är orolig.
  • Det är viktigt att utforska brett och inte bilda sig en hypotes om vad det är som hänt för snabbt, eftersom det kan göra att barnet känner sig hotat, låser sig och inte vill berätta.
  • Ställ konkreta frågor: Vad har du varit med om på nätet i dag? Vem har du träffat och hängt med? Vad brukar ni chatta/prata om?
  • Hitta fler tillitsfulla vuxna. Ibland vill barnet berätta, men inte för just dig. Det kan vara svårt som förälder att acceptera det, men fundera på vilka andra tillitsfulla vuxna som finns i barnets närhet – kanske farfar, mormor, skolkuratorn eller ett äldre syskon, som i vissa avseenden kan ha en mer avslappnad relation till barnet.

Vem vänder man sig till?
Du kan alltid kontakta socialtjänsten för att få råd om du är orolig. Om du har en starkare oro för att något har hänt ska du vända dig till polisen.

5 tips: Så förebygger du grooming

  1. Fråga barnet om vad som hänt på nätet.
  2. Förklara att alla man möter på nätet inte är snälla.
  3. Säg att det är okej att säga nej – även på nätet.
  4. Påminn om att det alltid är okej att berätta för en vuxen om något händer.
  5. Lär barnet att vara försiktig med att lämna ut fullständigt namn, telefonnummer och adress.

Vad är grooming?

Grooming innebär att någon tar kontakt med barn i sexuellt syfte. Det är en brottslig handling och kan beskrivas som ”förberedelser till sexuella övergrepp mot barn”. Sexuella övergrepp på nätet är ofta icke-fysiska till en början – till exempel att barnet pressas att posera framför en webbkamera – men kan senare övergå till fysiska övergrepp.

Anmälningarna om sexuella övergrepp på nätet ökar, enligt Brottsförebyggande rådet. Många barn känner också skuld och skam inför att berätta vad som hänt och därför är mörkertalet är stort. 

Källa: Rädda Barnen #Nätsmart 

Foto: ene/Shutterstock